2012.10.26.
22:57

Írta: Gabi a konyhából

Pizzatészta

Az a legnagyobb gyengém a tészta. Főleg a kelt változatok. Nagyon szeretem őket. A pizza különös kedvencem a variálhatósága miatt. Próbálkoztam korábban több tészta fajtával is, olyanokkal is, amik por élesztőt használnak, mindenféle arányokkal, és mindenki a sajátjára tette a voksot persze - főleg a www.nosalty.hu oldalon. De nem igazán nyerte el egyik sem a tetszésemet. Persze simán elképzelhető, hogy nem a tésztában volt a hiba, hanem bennem. Elvégre, nem olyan nagy ügy, ha nem sikerül valami elsőre, majd sikerül másodikra. Mindenesetre ez a változat mind P., mind pedig az én tetszésemet elnyerte, úgyhogy bekerült a receptes könyvecskémbe, és nem ez volt az utolsó alkalom, hogy pizzáztunk.

Mivel a jövő héten szabadságon leszek és remélhetőleg bőven lesz időm, azt hiszem ki fogom próbálni belőle a pizzás csigát is, csak ahhoz még kellene egy jó kis recept a szószhoz. Nem tudom, hogy mennyire lesz jó a csiga ebből a tésztából, de mivel alapvetően finom, remélem nem lesz nagyon kellemetlen a végeredmény.

pizza01.jpg

Pizzatészta


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 tojás
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • 1 db élesztő
  • 6 dl langyos víz
  • 4 ek olaj

Elkészítés:

Egy nagy tálban a liszt kivételével az összes alapanyagot összekeverjük. Amikor alaposan összedolgoztuk, a lisztet is szépen apránként hozzáadjuk és jól kidagasztjuk. Egyesek ennél a résznél esküsznek a dagasztógépre, de én egészen jól megvoltam nélküle, nem hiányzott, mert nem kellett sokáig gyúrni. Barátságos alapanyag ez a tészta. Félretesszük, és 30-40 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk, gombócokra osztjuk (nekem ebből a mennyiségből 4-5 gombós lesz és vastag tésztás pizza), a kívánt formára nyújtjuk és sütőpapírral lefedett tepsire helyezzük. Én szeretem ha a pizza kör alakú, nekem valahogy a négyszögletes nem az igazi. Ha a tészta a tepsin van, a továbbiaknak már csak az ízlés szab határt. Házilag készített paradicsomszósz vagy ketchup, sonka, sajt, kukorica, ananász, hagyma, ami csak jól esik. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

pizza02.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: olasz tészta nemzetközi pizza

2012.10.24.
22:25

Írta: Gabi a konyhából

Csicseriborsó snack

Idén már magyarul is olvashatjuk a GoodFood-ot. Bevallom, az angol kiadványt nem követtem, mert akkoriban még nem foglalkoztatott a főzés. Nagyon tetszik az újság, a benne lévő receptekből meglepően sokat tartok érdemesnek, hogy kipróbáljam, pedig kicsinek elég válogatós voltam és ennek a mai napig vannak nyomai az étkezésemben. Gondoltam is rá, hogy nem kellene minden hónapban az újságosnál verekednem - mivel egyre népszerűbb, a megjelenés napján általában munka után már csak a harmadik újságosnál van. Bár lehet, hogy egyszerűen csak nem mernek belőle sokat rendelni. De mindig csak mondtam. Hogy majd. Aztán a születésnapomra P. meglepett egy egész éves előfizetéssel. Úgyhogy most 12 hónapon keresztül kapom az ajándékomat. 

Az újságot a legjobbnak tartom, figyelembe véve a kínálatot és az ízlésemet. Szeretem benne, hogy annyira eltérő ételeket mutat meg, mint amiket én megszoktam eddig. A fotóktól külön kedvet kap az ember, hogy elkészítse. Sok recept elsőre nem is szimpatikus, aztán mikor másodszorra, harmadszorra lapozok az oldalra, kezd megtetszeni, és eldöntöm, hogy megcsinálom. A mai recept az októberi GoodFood-ból van, csicseriborsó snack. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne. Tényleg nem.

csicseriborsó02.jpg

Csicseriborsó snack

Hozzávalók:

  • 1 doboz konzerv csicseriborsó  
  • 2 ek olívaolaj
  • fűszer, ízlés szerint

Elkészítés:

A csicseriborsót leszűrjük és szárazra töröljük. Az olajat és a fűszert összekeverjük, a csicseriborsót beleöntjük és összeforgatjuk, hogy mindenütt érje a fűszer. Az eredeti receptben chili van, de mi P-vel nem szeretjük a csípőset, úgyhogy ez nem volt opció. Helyette egyszerűen sült csirke fűszerkeverékkel forgattam össze, mert nagyon szeretem az ízét. De ez már tényleg ízlés kérdése. A fűszeres csicseriborsót egy tepsibe szórjuk és a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha chilivel készítjük, akkor a GoodFood szerint hintsük a fogyasztás előtt meg tengeri sóval, ha valamilyen fűszerkeverékkel, vagy fűszersóval, akkor inkább ne, mert elég sós lesz enélkül is.

csicseriborsó01.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: csicseriborsó desszert snack kevés hozzávaló

2012.10.22.
21:13

Írta: Gabi a konyhából

Sütőtökös muffin

Sokáig fenntartásaim voltak a tökös dolgokkal mert gyerekként nem szerettem és a később is csak a sült formájába. Kevés kellemetlenebb dolgot tudok elképzelni mint egy tökfőzelék. No persze ez valószínűleg azért van, mert Anya nem volt annyira jó főzelék terén, mint ahogy az óvodai konyhásnénik sem. Így aztán maradtam inkább a nyers, párolt, grillezett, sütött formánál, de a főzelék... Mindenesetre elértem abba a korba, amikor a tök is visszakerült az étrendembe, és már nem csak megsütöm, megeszem, kész, hanem egyéb is történik a kettő között. :)

A muffin apropója az a családi születésnap, amelyen én fújtam el a gyertyákat. Anyával megbeszéltük, hogy és sütit viszek. Így szombat este nekiálltam a sütőtökös muffinnak és a már korábban leírt snickerdoodles-nek. Nagyon büszke voltam magamra, mert még a nagyszüleim is vissza-vissza tértek a sütikhez, papa a snickerdoodles-ért volt oda, mama meg a muffintól volt elájulva, én meg úgy általában rettentő büszke voltam magamra, ahogy a halom fogyott. Ennek a muffinnal a receptjét osztom meg veletek. Ezt több receptből raktam össze, különféle összetevőkkel és mennyiségekkel, szóval lehet akár egyedinek is nevezni. Sütőtökös muffin, ahogy Gabi csinálja.

sütőtök02.jpg

Sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 20 dkg sütőtök
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás, 1/2 tk fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 80 ml olívaolaj
  • csipet só

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk és forró sütőben megsütjük (kb. 20-25 perc). Aki még nem csinált ilyet (mert igenis vannak ilyenek, és ők is elkezdik egyszer :)), annak mondom, hogy tegyen alá alufóliát. Én mindig teszek, mert lusta vagyok és nem szeretem súrolni a tepsit. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olajat, a reszelt narancshéjat és a tököt. Egy másik tálban elvegyítjük a száraz alapanyagokat: lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sütőport, fahéjat, és a csipet sót. A két tál tartalmát összedolgozzuk és muffinsütő formába öntjük, kb. 1/2-ig töltve a formát. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 25 perc alatt készre sütjük.   

sütőtök01.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: muffin sütemény desszert tök fahéj

süti beállítások módosítása