2012.11.04.
21:53

Írta: Gabi a konyhából

Churros

A hosszú hétvégén - többek között - churrost is készítettem. Egy ismerősöm posztolta a facebook-on, hogy mennyire jó lenne, ha valaki meg tudná mondani, hogy hol lehet Budapesten churrost kapni. Hát, hogy hol lehet kapni, azt még mindig nem tudom, de hogy pontosan mi ez és hogyan készül, azt igen.

A churros spanyol édesség, ennek megfelelően a spanyol ajkú területeken készítik más és más módon. Én a mexikói verziót választottam, amit a kisütés után fahéjas cukorban hempergetik. Egyéb változatai: forró csokoládéba mártogatott, vagy csokival és vaníliával töltött. Az USA-ban is a mexikói változatot készítik. Mindebben pedig a Wikipedia volt a segítségemre, ahol még receptet is talál az ember. Nos, én nem egészen ezt a változatot készítettem, hanem amit a kedvenc szakácskönyvemben találtam (Nemere Ilona - Szakácskönyv kétbalkezeseknek) az egyik kis papíron, de nem az én kézírásommal, hanem valaki máséval. Mindegy, a recept jobbnak tűnt mint a Wikipediás, úgyhogy emellett döntöttem. Nem csalódtam, nagyon finom. Pillanatok alatt elfogyott, és nem is drága. A tészta íze a fánkhoz hasonlít, és ha nem forgatjuk bele feltétlenül a fahéjas cukorba, akkor is fogyasztható, feltéve ha szeretjük a sima fánk ízét. Én szeretem. :)

Hiányozni fog a múlt hét ha holnaptól újra dolgozni fogok. Sok új dolgot kipróbáltam és mennyi mindent lehetett volna, ha nem hónap végén jövök szabadságra. Karácsonyra előre felkészülök. Addig vissza a hétköznapokba, gyors vacsorák, kevesebb desszert. :)

churros01.jpg

Churros

Hozzávalók:

  • 2,5 dl víz
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 2 ek kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéjas cukor

Elkészítés:

Egy lábasba összeöntjük a vizet, a cukrot, a vajat és a sót. Forrásig melegítjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a vaníliás cukrot. Jól elkeverjük. Gyúrható, fényes tésztát fogunk kapni, ami nem tapad a lábas falához. Hagyjuk kihűlni és csak ezután adjuk hozzá a tojásokat. Ez azért fontos, hogy a tojások a hő hatására ne legyenek hirtelen rántottává a churrosunkban. Nem tenne jót a végeredménynek. :) Keverjük simára az egészet és töltsük bele egy nyomzsákba, a csillag formájú véggel. Az olajat a tűzre tesszük - nem kell nagyon sok, csak forró - előre odakészítjük a lecsöpögtető tányért, a fahéjas cukrot és a tálat amiben véget ér a churrosunk útja. A forró olajba kb. 8-10 cm-es kígyókat nyomunk, legyen készen egy kés is, amivel elvághatjuk a megfelelő helyen. Egyszerre 4-5 kígyót nyomjunk az olajba, mert gyorsan sül. Csöpögtessük le és rögtön forgassuk meg a fahéjas cukorban. 

churros02.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: nemzetközi sütemény desszert fahéj

2012.11.01.
21:24

Írta: Gabi a konyhából

Póréhagymás sonkás pite

Most, hogy szabadságon vagyok, van időm kipróbálni néhány dolgot, hogy a későbbiekben tudjak mihez nyúlni ha a szükség úgy hozza. Kicsit aggódom az ilyen vendéglátások miatt egyelőre, mert szinte egyáltalán nincsen gyakorlatom. A jövő hét végén a szüleim jönnek hozzánk látogatóba. Akkorra is csinálok majd valamit, bár Anyuék előtt lényegesen lazább vagyok, mint P. szüleivel, akik itt laknak alattunk és ebből kifolyólag elég sokat vagyunk együtt. Hiába, az ember akkor is csak a saját családjával mer igazán önmaga lenni. Egy bizonyos életkor után persze. :) Mert 16 évesen én sem a szüleimmel voltam a legjobban. Azóta változtak a dolgok, én felnőttem, ők pedig elhiszik. Akár tetszik, akár nem, minden 16 éves sokat tanul mire betölti a 25-öt. :)

A pitéket régóta szerettem volna kipróbálni. Van piteformám is, de mivel még azelőtt vettem, hogy egyáltalán a youtube-on megnéztem volna egy pités videót, így inkább az esztétikai oldalát fogtam meg a dolgoknak. Meg kell mondanom, egy gyönyörű fehér kerámia pitesütő formám van. De a széle. Hát igaz, hogy nem cakkos (az nem szimpatikus), de nem is magas. Ami azt hiszem kifejezetten nem jó dolog az én szempontomból. Azért megsütöttem a pitét, nem lett vészes a formája, a tészta nem olyan mint vártam, de az sem lett rossz, legközelebb teszek hozzá talán egy tojást próbaképpen, mindenesetre vigasztal, hogy 12 órán belül elfogyott.

sonkahagyma.jpg

Póréhagymás sonkás pite

Hozzávalók:

  • 150 g olvasztott vaj
  • 5 dl liszt
  • 2 ek víz
  • sonka
  • póréhagyma
  • 4 db tojás
  • 4 dl reszelt sajt
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl tej

Elkészítés:

Összekeverjük a pite tésztáját: vaj, liszt, víz és ízlés szerint só. Belenyomkodjuk a formába. A tészta nem olyan lesz, mint amilyenre eredetileg számítottam kicsit száraz és ez az érzésem a későbbiekben is megmaradt, ezért mondom, hogy talán egy tojás jót tenne neki. Miután belenyomkodtuk a formába 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig sütjük. A sonkát és a póréhagymát összevágjuk. A maradék hozzávalókat összekeverjük: tojás, sajt, tej, tejszín, só ízlés szerint. A tésztára rakjuk a sonkát és a póréhagymát, aztán az egészre ráöntjük a sajtos keveréket, úgy, hogy mindent elfedjen. Ami kint marad, az megég. Csak szólok. :) Ezután 175 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A pite sonka és hagyma része szabadon variálható más hozzávalókkal, felcserélhető, elhagyható.

sonkahagyma02.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: pite tészta

2012.10.30.
21:05

Írta: Gabi a konyhából

Halloween szellemek - Trick or treat!

Minden valamirevaló gasztroblogon ilyenkor rogyásig vannak a Halloweenre készülő receptek, úgyhogy nem maradhattam ki én sem a buliból. Úgyis mindig ki akartam próbálni ezeket a szellemeket. Fel vagyok vértezve megint egy rakás új eszközzel, ugyanis a húgommal tegnap voltunk egy minden tekintetben kielégítő IKEA és Media Markt körön, aminek következtében megint sok-sok konyhai kis cuccal lettem gazdagabb, mint pl. konzervnyitó és társai, rengeteg apró ki butaság aminek a hiányát csak akkor tapasztalja az ember, amikor először nem tud kibontani egy konzervet, vagy rájön, hogy tölcsér nélkül sokkal nehezebb beletalálni a kis üvegbe a nagy üveggel. Szóval pofásodik a kis birodalom. :)

Persze nagyobb dolog megvásárlására is sort kerítettem, lett egy digitális konyhai mérlegem, amire már nagy szükségem volt, mert akármilyen kis király az a mérőpohár amit még az elköltözésemkor kaptam Anyától, azért nem mér mindent. De a tegnapi naptól akármilyen receptet választhatok, minden alapanyag súlyát le tudom mérni. Nagyszerű érzés, pedig milyen semmiség. És lett egy csodálatos kis habverőm is, és ma életemben először használtam habverőt, habzsákot, kinyomófejet, stb. Mint említettem, kezdő vagyok, de nagyon. :) Ennek köszönhető, hogy el tudtam készíteni a szimpatikus kis Halloween szellemeket.

szellem02.jpg

Halloween szellemek

Hozzávalók:

  • 120 g tojásfehérje (4 db átlagos tojás)
  • egy nagy csipet só
  • 1 tk vaníliakivonat, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 180 g cukor és porcukor keverék


Elkészítés:

Szétválasztunk 4 db átlagos méretű tojást, ami az én esetemben 120 g tojásfehérjét eredményezett. Egy műanyag tálba tettem, hozzáadtam a csipet sót és elkezdtem a habverővel tojáshabot készíteni. A legmagasabb fokozaton használtam a gépet, és a cukrot szépen fokozatosan adagoltam a tojáshoz. Kb. 5 perc kellett hozzá, hogy a tojásfehérjéből használható hab legyen. Nem olyan kemény, mint amire számítottam, de a célnak megfelelt. Ezután habzsákba töltöttem a habot. Ezen a részen mindenki átsiklik. Hát én nyakig habos lettem. Nem tudom ki hogy csinálja, de nálam az ég is cukros tojáshabban fürdött, úgyhogy gyanítom több lett volna a végeredmény, ha nem kenem össze-vissza. A lényeg, hogy mindig, ismétlem, MINDIG legyünk vízközelben, hogy meg tudjunk mosakodni! De az is lehet, hogy csak én vagyok extra béna. :) Szóval belevarázsoljuk a habot a zsákba és a sima nyomófejjel kis szellemeket nyomunk a sütőpapíros tepsire. Ezután betesszük a 90 fokra előmelegített sütőbe és résnyire nyitott sütőajtó mellett 1 órán keresztül szárítjuk.

szellem01.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep halloween

süti beállítások módosítása